Thursday, October 26, 2006

GREETINGS FROM ATHENS II



Ενας λόγος που στεναχωριέμαι γιατί δεν έζησα στη δεκαετία του '60 ήταν γιατί έχασα την καλύτερη περίοδο της Αθήνας, ever. Κι ας λέμε σήμερα για τον Καραμανλή και τις πολυκατοικίες. Ολοι μου λένε ότι ήταν μία εποχή που η Αθήνα ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλύτερα (μέχρι που ήρθε ο Παπαδόπουλος κι ο Παττακός). Ακόμα και οι πολυκατοικίες που τώρα σιχτιρίζουμε άστραφταν! Και η σημερινή καρτ ποστάλ με την Ομόνοια στις αρχές της δεκαετίας του '60 έρχεται να μας θυμίσει την αισιοδοξία της εποχής. Με τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα ζαχαροπλαστεία, τα αυτοκίνητα και, φυσικά, το συντριβάνι που μόλις είχε πρωτοφτιαχτεί σε σχέδια, μάλιστα του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου (αυτό το έμαθα πρόσφατα). Η λεπτομέρεια της ημέρας: ο κινηματογράφος «Κοτοπούλη» εκεί που αργότερα (τέλη δεκ. '60) χτίστηκε το ξενοδοχείο «La Mirage». Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου κτίρια που δυστυχώς δεν το είδα ποτέ. Είχε ανεγερθεί την δεκαετία του '30 (γι' αυτό και η μοντέρνα, μία υποψία αρ ντεκο, γραμμή του) στη θέση ενός καταπληκτικού αρ νουβώ κτιρίου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το «Κοτοπούλη» είχε παρακμάσει, συγκεντρώνοντας τον λούμπεν πληθυσμό της πλατείας.

ΥΓ. Δεν είναι τέλεια και η επιγραφή του «Παπαστράτου»;

10 Comments:

At 3:25 AM, Blogger Ιφιμέδεια said...

Υπέροχη καρτ ποστάλ και την θυμάμαι μάλιστα στο εμπόριο!

Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο. Η Αθήνα της δεκαετίας του '60 πρέπει να ήταν η πόλη της αισιοδοξίας. Θα ήταν ωραία να είχαμε βιώσει αυτό το συναίθημα.

Έτσι που κοιτάζω τη φωτογραφία στο μπόγκ νομίζω ότι θα αρχίσει να κουνιέται και θα ακουστεί μιά φωνή που θα μιλά για την Αθήνα, την σύγχρονη μεγαλούπολη με τα μεγάλα κτίρια και τα αυτοκίνητα και θα ξεκινήσει μιά ωραία ελληνική ταινία!! Που θα είναι επίσης αισιόδοξη και χαρούμενη και πολύ χρωμη -και γι'αυτό παρηγορητική...

urbane71 σ'ευχαριστώ για τα ωραία σου ποστ. Αλήθεια.

 
At 11:42 AM, Blogger βλαχακι (το) said...

Πάντως σίγουρα η πλατεία Ομόνοιας είναι άκρως καλύτερη από το σημερινό ανοσιούργημα...
"...Την σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλύτερα" αυτό το έχω ακούσει πολλάκις από την μητέρα μου. που τέτοια αισιοδοξία σήμερα...
επίσης θέλω να αναφερθώ στο: "μέχρι που ήρθε ο Παπαδόπουλος.." *Ουδεμία συμπάθεια δεν έχω για την Χούντα (και ειδικά την δεύτερη επιζήμια τετραετία της)και το ξεκαθαρίζω*
Αλλά ξέρεις δεν τους ήρθε ξαφνικά, την ωραία πρωϊα του Απριλη '67 να κάνουν ..και από μιά Δικτατορία, ρε παιδί μου.
Η πολιτική αστάθεια (μετά τα Ιουλιανά, υπόθεση ασπίδα κ.λπ)των που άρχισαν δύο χρόνια πριν το ΄67 είχαν σαν αποτέλεσμα
η μία κυβέρνηση να πέφτει μετά την άλλη και να υπάρχει έντονη δυσαρέσεια ως προς το σκατώμα των πολιτικών, όλα αυτά-αλλά και άλλοι παράγοντες προφανώς έβαλαν το "λιθαράκι" τους στην δημιουργία της μετέπειτα κατάστασης.

Αυτά τα ολίγα γιατί αρχίζω να πλατιάζω.

 
At 11:45 AM, Blogger βλαχακι (το) said...

ουπς σε κάποιο σημείο άλλαξα από ενικό σε πληθυντικό ..
pardon

 
At 1:36 AM, Blogger UrbanTulip said...

Ειναι η πρώτη φορά που βλέπω την πλατεια ομονοιας και να τη συμπαθω! μια χαρα ητανε η δεκαετία του'60. ειχανε βγει και οι καλυτερες ταινίες τότε ( Βλαχοπουλου, Βουτσας κτλ)

 
At 4:33 AM, Blogger ONOMATODOSIA said...

san zwgrafia...omorfh

 
At 8:40 AM, Blogger enteka said...

απίστευτα ωραία! την έβαλα ως background στο ντέσκτοπ μου. (η προηγούμενη ήταν αυτή που φαινόταν η αθήνα από ένα εστιατόριο σε λόφο).
Το κείμενό σου πολύ όμορφο
:)

 
At 1:04 AM, Blogger Gogo said...

Wx, apsogi i Omonoia gamwti mou!

 
At 7:10 AM, Blogger urbane71 said...

Iφιμέδεια, νομίζω συντονιζόμαστε και καταλαβαινόμαστε - σ' ευχαριστώ, έτσι κι αλλιώς :)

βλαχάκι, δεν ήξερα ότι είχε και επωφελή τετραετία η χούντα!

enteka, με ξαφνιάζει η αθηναιομανία σου! Να σε πάρει είδηση ο Δήμαρχος θα σ' εξορίσει στην Ομόνοια :)

 
At 12:28 PM, Blogger gay super hero said...

O ένας αναπολεί την πρώτη τετραετία της χούντας (ποια η διαφορά από τη δεύτερη; σε βασάνιζαν με μεγαλύτερη ευγένεια;),ο άλλος τη Βλαχοπούλου και το Βουτσά. Να ρίξουμε λίγο νερό στα μούτρα μας λέω εγώ, άντε μπράβο.

 
At 5:46 AM, Blogger An-Lu said...

Πιο τέλεια ήταν το βράδι που αναβόσβυνε...σκέτο Πικαντίλι!

 

Post a Comment

<< Home