Thursday, July 13, 2006



ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΤΙΡΙΟ;

Κάθε μέρα έχω κι άλλο "αγαπημένο κτίριο". 'Η σχεδόν. Ανάλογα με τα κέφια. Σήμερα που θέλω να μεγαλοπιαστώ, σκέφτηκα κάτι "μητροπολιτικό": το συγκρότημα κατοικιών "Δίφρος" στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας στο Χαλάνδρι. Συνήθως είμαι πιο ρομαντικός.

Είναι ένα κτίριο που αγνοούσα για πολλά χρόνια. Δεν είχα πολλά - πολλά με την περιοχή, αν και μικρός διασχίζαμε συχνά την λεωφόρο Κηφισίας για να πάμε στον κλασικό "Pappas" στην Κηφισιά. Οταν το πρωτοείδα, κεραυνοβολήθηκα. Δεν περίμενα να υπάρχει τέτοιο κτίριο στην Αθήνα. Μου άρεσε το ύψος του (18 όροφοι), το εμφανές μπετόν στις όψεις, οι διασπασμένοι όγκοι και το γεγονός ότι δεν ήταν γραφεία αλλά συγκρότημα διαμερισμάτων. Και βέβαια φανταζόμουν τη θέα και με 'πιανε ίλιγγος (με την κάλή ένννοια). Κατασκευάστηκε το 1975 από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη.

Ποιό είναι το δικό σας αγαπημένο κτίριο;


Η φωτογραφία είναι του Gregory Maloucas.

12 Comments:

At 4:43 AM, Blogger An-Lu said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 4:44 AM, Blogger An-Lu said...

ακόμα ψάχνω στο κλούβιο γοργονίσιο κεφάλι μου, αλλά μπορώ μόνο να προτείνω την ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΝΟΚΑΤOΙΚΙΑ στη Μάρκου Μουσούρου (πεζόδρομος) στο Μετς. Κολλημένη στο λόφο της Αρδηττού και με θέα στην Ακρόπολη. Την έχουν αναπαλαιώσει και είναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ σπίτι της Αθήνας...IMHO of course!

 
At 7:57 AM, Blogger enteka said...

από αθήνα δεν ξέρω πολλά κτίρια (μαζεύω όμως εδώ και καιρό ιδέες από μια στήλη σε φρι πρες, το urban lab, και σκοπέυω να τα δω κάποτε in person).
Το αγαπημένο μου κτίριο (συγνώμη αν θα σε ξενερώσω άσχημα) πρέπει να είναι το κτίριο της Giant -αν είναι υπαρκτό- και το κτίριο που δείχνει στο Ρετιρέ. Επίσης μ' αρέσαν αρκετά οι (ανατολικού retro design) πολυκατοικίες του Βερολίνου που ήταν σαν παραλληλόγραμμα παιδικά κουτιά, ζωγραφισμένα κίτρινα, μπλε και κόκκινα.
Επίσης δεν μπορώ να μην πω το κτίριο που είναι στο Λονδίνο (ένα σχετικά καινούριο) που είναι σαν σφαίρα. [ αυτό εδώ ]

Στην Θεσσαλονίκη το αγαπημένο μου είναι ένα κοντά στα πανεπιστήμια, που μοιάζει λίγο μ' αυτό του Λονδίνου. Ξεχωρίζει απο μακριά.

:)

 
At 11:31 AM, Blogger urbane71 said...

an-lu, ξέρω - ξέρω :)

enteka, το κτίριο της Giant πρέπει να είναι το Atrina, ο πρώτος ουρανοξύστης μετά τον Πύργο Αθηνών και το πρώτο κτίριο της αυτοκρατορίας του ΜΠάμπη Βωβού (έγινε τέλη της δεκατετίας του '70). Για την πολυκατοικία του Ρετιρέ, με βρίσκεις απροετοίμαστο, ας ήξερα μόνο την γειτονιά! Υποψιάζόμαι κάτι γλυκά μικρο/μεσαιο αστικό όπως Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πολύγωνο, κλπ.
Το κτίριο στα Πανεπιτήμια, που μοιάζει με αυγό (αν λέμε το ίδιο), το είδα πριν από 2-3 μήνες όταν ανέβηκα για τελευταία φορά Θεσσαλονίκη. Τέλειο! Πάνω, το αγαπημένο μου είναι ένα τούβλινο στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Αν τα θυμάμαι καλά.

 
At 6:25 AM, Blogger enteka said...

για την πολυκατοικία του Ρετιρέ, βρήκα τι είχε γράψει η Ιφιμέδεια:

"Είναι πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη, πηγαίνοντας για Κάραβελ στο δεξιό σου χέρι.
Όταν ξεκινάνε οι τίτλοι και η εικόνα δείχνει την πολυκατοικία, η κάμερα είναι στημένη απέναντι στο Χίλτον γι'αυτό και διακρίνονται στο πλάνο λίγο οι κολώνες που υπήρχαν σε εκείνη την πλευρά του επί της Μιχαλακοπούλου.
Κάθε φορά που περνάω απ'έξω σκέπτομαι ότι σε κάποιο όροφο, σε κάποιο διαμέρισμα η κυρία Σοφία πλένει πιάτα και η Ειρήνη τεμπελιάζει στο σαλόνι ή κάνει αερόμπικ... αλήθεια με συγκινεί η σκέψη (είμαι ανίατη περίπτωση)."

Καταλαβαίνεις βέβαια ότι δεν μ' αρέσει per se.

Αν εννοείς το Κόκκινο Σπίτι (φωτο) , είναι ένα από τα αγαπημένα των θεσνικιών: στο ισόγειο υπάρχει το κουρδιστό γουρούνι, μπιραρία με τέλεια λουκάνικα. Άκουσα πρόσφατα ότι είναι πια σχεδόν ακατοίκητο, ότι απ' τα πολλά διαμερίσματα, μόνο ένα χρησιμοποιείται κι ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις (?)/

καλό σαββατοκύριακο :)

 
At 11:18 AM, Blogger urbane71 said...

Ευχαριστώ enteka για όλα. Που λες, η πολυκατοικία του Ρετιρέ είναι δίπλα στο σπίτι μου!!! Φοβερή παρατηρητικότητα, δεν μπορείς να πεις!

Οσο για το "κόκκινο σπίτι", ναι αυτό εννοούσα. Ακούγεται ίσως λίγο μπανάλ για έναν Θεσσαλονικιό αλλά όταν το είχα πρωτοδεί, μου άρεσε πάρα πολύ! Για έναν λόγο μου θύμιζε μία περίεργη κιτς γοτθική πολυκατοικία στη Νέα Υόρκη που την είχα δει στην "Χάννα και οι αδελφές της" του Γούντι Αλλεν. Φοβάμαι πως δεν έχουν καμία σχέση αλλά ποιός νοιάζεται!
(Η απάντηση καθυστερημένη λόγω διακοπών που συνεχίζονται).

 
At 7:12 AM, Blogger enteka said...

καλές διακοπές εύχομαι να συνεχιστούν για πολύ.
τι πλάκα με το ρετιρέ
:)

 
At 6:11 AM, Blogger Vinqo Denken said...

afto tou valsamaki stin kifisias, sto ipsos "sidera xalandriou"

 
At 1:05 AM, Blogger iPol said...

Από παλιά το αγαπημένο μου κτίριο στην Αθήνα είναι το Μέγαρο Σταθάτου, στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, εκεί όπου φιλοξενείται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Όλη η Βασ. Σοφίας όμως νομίζω ότι έχει την καλύτερη ρυμοτομία και τα καλύτερα κτίρια στην Αθήνα.

 
At 1:11 PM, Anonymous Anonymous said...

ατα τη γνώμη μου τα καλύτερα κτίρια στην Αθήνα τα έχει η Λ. Πανεπιστημίου.

Οσο για τη φωτό του κτιρίου, την πηρα από τον Υμηττό (και ευχαριστώ το φίλο urbane που με μνημόνευσε). Το κτίριο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές του κινήματος των "μεταβολιστών" και αποτελεί κατα τη γνώμη μου ένα από τα πλέον πρωτοποριακά δέιγματα μοντερνισμού στην πόλη μας.

Οσο για το ύψος, καιρός είναι νομίζω, να ξεπεράσουμε το ταμπού των ψηλών κτιρίων και να τολμήσουμε κάτι περισσότερο. Σίγουρο είναι ότι οι τωρινοί αρχιτέκτονες θα μας δώσουν πολύ καλά δείγματα γραφής.

Μπορούμε να τολμησουμε;

Γ.Μ

 
At 10:15 AM, Anonymous Anonymous said...

Μια και γίνεται λόγος για τα όμορφα κτίρια της Αθήνας, ας προσπαθήσουμε να σώσουμε δύο από αυτά. Τα κτίρια της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 & 19 κινδυνεύουν με κατεδάφιση γιατί εμποδίζουν τη θέα του εστιατορίου του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως προς τον Παρθενώνα.
http://areopagitou17.blogspot.com/

Τώρα, επί της ουσίας, πολλά είναι τα κτίρια που κατά καιρούς με έχουν εντυπωσιάσει στην Αθήνα: οι δίδυμες αρ ντεκό πολυκατοικίες της Β. Σοφίας (απέναντι από το Χίλτον), μια άλλη αρ ντεκό "κρυμμένη" στην Ακαδημίας και αυτή στο ισόγειο της οποίας στεγάζεται ο "Αεράκης" στην πλατεία Κολωνακίου, ένα υπέροχο διώροφο στη Σίνα (ανάμεσα Σκουφά κ Διδότου στο δεξί μας χέρι ανεβαίνοντας), η καταπληκτική εργατική πολυκατοικία στα Πετράλωνα, πάνω στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ή εκείνο το άλλο διώροφο στη Δ. Αρεοπαγίτου με την πρόσοψη από μασίφ μαύρο μάρμαρο . Τέλος, πάντα μου άρεσε να φαντάζομαι την "Ίντριγκα" στα Εξάρχεια διαμορφωμένη σαν ένα ζεστό σπιτικό (βέβαια, είναι πολύ κοντά στην πλατεία για τα γούστα μου, αλλά είμαι πρόθυμη να το παραβλέψω και αυτό).

Όσο για την πολυκατοικία του Ρετιρέ, ομολογώ ότι κι εγώ έχω περάσει μπροστά της αρκετές φορές χωρίς να κάνω την αντιστοίχιση. Νομίζω ότι πλέον ανήκει τόσο βαθιά στη σφαίρα του φαντασιακού που το τελευταίο πράγμα που περιμένεις είναι να τη δεις μπροστά σου in real life... You spoilers, μην μας το χαλάτε! Αφήστε την πολυκατοικία του Ρετιρέ να πλέει ήσυχη και ανενόχλητη στο παράλληλο σύμπαν της αιώνιας (θερινής) επιστροφής του 80s μικροαστισμού!

Συγγνώμη για την έκταση, αλλά φλέγον το θέμα... :)

 
At 5:19 PM, Anonymous Anonymous said...

Αχμμμόλις παρατήρησα ότι το ποστ ήτο ολίγον vintage. Δε βαριέσαι, τι 2006, τι 2007... Ζητώ συγγνώμη για τη βίαιη επαναφορά, αν και θα έπρεπε να την εκλάβετε ως φιλοφρόνηση, urbane71, τα ποστ σας είναι τόσο διαχρονικά... :)

 

Post a Comment

<< Home