Friday, July 07, 2006

OKTΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ (80)

Ευη Δεμίρη: Παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, συντάκτης εξωτερικού δελτίου. Νομίζω δεν έχει περάσει από την κρατική τηλεόραση πιο σοβαρή (με την καλή και την κακή έννοια) δημοσιογράφος. Συνήθως αγέλαστη και αυστηρή, η κ.Δεμίρη διέθετε authority, είχε γνώσεις στο αντικείμενο της και δεν αστειευόταν, εννοείται. Παντρεμένη με Παλαιστίνιο (αν θυμάμαι καλά) εξαφανίστηκε εν μία νυκτί. Επανήλθε κάποια στιγμή πριν από λίγα χρόνια για να εξαφανιστεί με τον ίδιο θεαματικό τρόπο.

Σπύρος Χατζάρας: Ο Σπύρος στην αρχή έφερε έναν νέο αέρα στο κουρασμένο δελτίο της ΕΡΤ. Ηταν νεότερος από το συνηθισμένο (Τέρενς Κουίκ, κλπ), γελαδερός και τσαχπίνης (κάποιες θείες μου τον έβρισκαν και όμορφο, το παραθέτω μόνο, χωρίς κανένα σχόλιο). Βέβαια ο Σπύρος ήταν και πολύ ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή κάπως το κουκούλωσε αλλά την τελευταία διετία του Ανδρέα (Χέρφιλντ, Κοσκωτάς, κλπ) ξέφυγε σε άλλες σφαίρες. Και η Μαρία Ανουσάκη να ήσουν, έβγαινες από τα ρούχα σου, τόση προπαγάνδα ο Σπύρος. Τι να απέγινε αυτό το παιδί;

Δήμητρα Γκουντούνα: Το πόσο πίσω πήγαμε σαν χώρα τα χρόνια που μεσολάβησαν από την δεκαετία του ΄80 αντικατοπτρίζεται στην διακριτική εξαφάνιση της Δήμητρας Γκουντούνα. Ακούγεται ειρωνικό αλλά δεν είναι. Στις ειδήσεις των 9 προβλεπόταν ένα πεντάλεπτο πολιτιστικής ενημέρωσης λίγο πριν τα αθλητικά και τον καιρό, πάντα από την ισόβια κ.Γκουντούνα. Η κ.Γκουντούνα υπήρξε θεσμός της ελληνικής τηλεόρασης. Εξέφρασε την πολιτιστική επανάσταση που έφερε το ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ΄80. Εκφωνούσε τα των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και της Επιδαύρου μ’ ένα ντροπαλό κόμπιασμα στη φωνή, έχοντας προφανώς πλήρη επίγνωση της απήχησης που είχαν οι ειδήσεις της.

Κώστας Χούντας: Ανκορμαν του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Το αντίθετο του Φασούλα (σε ύψος) αλλά ανθρώπινος και ζεστός. Δεν έχω να πω κάτι κακό για τον κ.Χούντα. Ηταν τζέντλεμαν. Θυμάμαι το τελευταίο του δελτίο. Είχα συγκινηθεί. Αλήθεια.

Γιάννης Αργυρίου: Αν δεν σαν ενδιέφεραν τα αθλητικά, μάλλον δεν τον θυμάστε. Στην ΕΡΤ 2. Επικεφαλής μίας αξέχαστης ομάδας αθλητικών συντακτών (Στράτος Σεφτελής, Αλέκος Θεοφιλόπουλος, Μπάμπης Κουβαράκης, κλπ.), λίγο ζεν πρεμιέ, με χαρακτηριστικό κούτελο και μουστάκι, ο κ.Αργυρίου είχε πάθος με το αγγλικό ποδόσφαιρο και ήταν το αντίπαλον δέος στον Γιάννη Διακογιάννη και στον Βαγγέλη Φουντουκίδη.

Γιώργος Γκούτης. Ισον «Μουσικόραμα». Η πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης με βίντεο κλιπ μεταδιδόταν κάθε Παρασκευή το απόγευμα και είχε διάρκεια μόνο 30 λεπτά. Ο Γκούτης είχε στυλ και άποψη. Ηταν cool. Ακούστηκαν πολλά μετά την «απόσυρσή» του, με πιο δημοφιλές σενάριο ότι έγινε αγρότης και καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα.

Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Η χαρακτηριστική του φωνή, ο τρόπος που χρωματίζει τις λέξεις, τον καθιστούν μία διαχρονικά cult φιγούρα της τηλεοπτικής μας ιστορίας. Παρουσιάζει ακόμα και σήμερα την «Κινηματογραφική Λέσχη», μία από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ο ίδιος και η εκπομπή συνώνυμα της «βαριάς κουλτούρας». Αρχικά τα κείμενα της εκπομπής έγραφε ο Μισέλ Δημόπουλος, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη «Κινηματογραφική Λέχη» είχαν προβληθεί οι «Αγριες φράουλες» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, όπως έμαθα σ’ ένα πολύ καλό αφιέρωμα του «Βήματος».

Δανάη Στρατηγάκη. Δεν θυμάμαι ακόμα και σήμερα τις αντιδράσεις μου παρακολουθώντας την Δανάη Στρατηγάκη με την τόσο απίστευτη πλεχτή της κοτσίδα να ενημερώνει κάθε εβδομάδα το τηλεοπτικό κοινό της χώρας για τα θεατρικά δρώμενα. Τρόμαζα, κρυβόμουν, γέλαγα ή απλά έμενα με το στόμα ανοιχτό; Από τις πρώτες μου τηλεοπτικές αναμνήσεις.

12 Comments:

At 2:36 PM, Blogger cobden said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 2:41 PM, Blogger cobden said...

Έχω την εντύπωση πως με την πτώση του ΠΑΣΟΚ το 1989, ο πολυαγαπημένος Σπύρος Χατζάρας διώχτηκε κακήν κακώς από την ΕΡΤ και βρήκε θαλπωρή και ένα πιάτο φαϊ στη φιλόξενη στέγη του τότε Καναλιού 29 του Κουρή!Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει τους "αγωνιστές" του, όταν επέστρεψε στην εξουσία το 1993, ξαναπροσέλαβε τον Χατζάρα στην ΕΡΤ σαν ανταποκριτή της κρατικής τηλεόρασης στη...Μόσχα(!!!)...Σ'αυτή τη θέση τον θυμάμαι για λίγα χρόνια...Από τότε χάνονται τα ίχνη του!!

 
At 2:06 AM, Blogger urbane71 said...

Ναι, τώρα που το λες, τον θυμάμαι τον Σπύρο στο Κανάλι 29 (επί Γαργαλάκου). Είχε πάρει και κιλά, ο καϋμένος. Το ανταποκριτής στη Μόσχα μου ακούγεται πολύ μυθιστορηματικό. Λες να τον σπίτωσε καμία Λουντμίλα;

 
At 8:52 AM, Blogger enteka said...

τέλειο!
τα έγραψες πολύ χαριτωμένα

-δεν ξέρω αν ξέρεις ότι η Εύη Δεμίρη είναι ένα από τα (5? 8?) μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Έψαξα στο ίντερνετ για να βρω αν ήταν σ'αυτούς που έβαλαν πρόστιμο στο "γκέι φιλί" ή αν μειοψήφισε, αλλά δεν βρήκα. Άρα δεν μπορώ να την σχολιάσω περεταίρω.

Δήμητρα Γκουντούνα, φοβερή!

Γκούτης, όντως υπάρχουν πολλές θεωρίες συνομωσίας (και urban legends), κι εγώ αναρωτιέμαι. Το μουσικόραμα με χάραξε βαθιά, και τι δεν θα δινα για να είχα σε βίντεο το σήμα έναρξης: με τις φωτογραφίες που αλλάζαν γρήγορα στο ρυθμό της μουσικής (ποιο κομμάτι ήταν? H. Faltermeyer? H. Hancock? έχω τη μουσική στο μυαλό μου αλλά δεν το θυμάμαι.

 
At 2:26 PM, Blogger Ιφιμέδεια said...

Σούπερ ποστ και μπράβο!
Από τη λίστα σου λατρεύω Δανάη Στρατηγάκη (φταίει το δανάη μην την ψάχνεις...) με το φοβερά βαμμένο μάτι της και τις σχεδόν υπνωτικές παρουσιάσεις της!

 
At 4:40 AM, Blogger An-Lu said...

Αχ βρε συμμαθητή!!!!
Και που να είχες πετύχει τη Γκουντούνα όταν ήταν ακόμα "ελευθερατζού"!!!!!!

 
At 12:50 AM, Blogger iPol said...

Παρέλειψες τη Λιάνα Κανέλλη ως παρουσιάστρια των δελτίων ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης(μιλάμε για εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τη σημερινή τηλεοπτική-πολιτική-μαχόμενη περσόνα).
Φημολογείται ότι άρεσε πολύ στο γέρο Καραμανλή και, επειδή ο γέρο-Καραμανλής παρακολουθούσε τις ειδήσεις στις 12, είχαν βάλει την Κανέλλη να λέει το δελτίο ειδήσεων των 12.

 
At 3:31 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητοι φίλοι.Δέν ημουν ποτέ ανταποκριτής της ΕΡΤ στήν Μόσχα.Κατά τά λοιπά ειμαι πολύ καλά καί χαίρω που εξακολουθείτε να με θυμάστε.Χατζαρας.

 
At 2:21 PM, Blogger stathis said...

Ο Χατζάρας, είναι στο blue sky.
Ο Κ. Χούντας, είναι στο High channel.
Ξεχάσατε τον μακαρίτη πιά Ρούσσο.
Η Δεμίρη, αν θυμάμαι καλά, παντρεύτηκε με στέλεχος της PLO. Είναι όντως στο ραδιοτηλεοπτικό.

 
At 4:43 AM, Anonymous Anonymous said...

Μπορεί κάποιος να μου θυμίσει το ονοματεπώνυμο κύπριου εκφωνητή ειδήσεων ο οποίος επίσης παρουσιάζε και ένα δελτίο ειδήσεων για την Κύπρο;
ΑΝΔΡΕΑΣ-ΛΑΡΙΣΑ

 
At 11:40 AM, Anonymous Anonymous said...

κωστας σερεζης αγαπητε!

 
At 8:22 AM, Anonymous Anonymous said...

Ο Χατζάρας είναι πια στο Blue Sky και τα'χει κάνει πλακάκια με τους ΝΕΟΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής.

 

Post a Comment

<< Home