Monday, July 10, 2006



ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Μία από τις πιο ντροπιαστικές εμμονές της «ύστερης εφηβείας» μου (sic) ήταν η αμετανόητη αφοσίωση στο ιταλικό τραγούδι. Οταν οι συνομήλικοι τα έδιναν όλα για τους U2 εγώ άκουγα (στα κρυφά) Αλ Μπάνο και Ρομίνα. Για όλα φταίει ο πατέρας μου που όταν ήμουν μικρός είχε αγοράσει μία κασέτα με ιταλικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’60. Ηταν μία από τις στάνταρ κασέτες των διακοπών που άρεσε μόνο σ’εμένα και τους γονείς μου (πρωτότυπο). Τα αδέλφια μου ήταν σκεπτόμενοι ροκάδες. Γαλουχήθηκα λοιπόν με αξέχαστες ιταλικές επιτυχίες τύπου Il mondo και La Bambola.
Αργότερα αλληλογραφούσα μ’ έναν Ιταλό από το Τορίνο ο οποίος μου έστελνε κασέτες με όλο το φρέσκο πράμα, δηλαδή χιτ του φεστιβάλ του Σανρέμο (εγώ αντίστοιχα τον προμήθευα με επιτυχίες της Αλέξια, της Πωλίνας και του Πασχάλη). Η ιταλική υστερία συνέπεσε και με την έλευση της δορυφορικής τηλεόρασης που μας επέτρεπε να βλέπουμε Rai Uno και Rai Due. Η κατάσταση επιδεινώθηκε. Κάθε Κυριακή απόγευμα παρακολουθούσα το Domenica In, τον προάγγελo των κυριακάτικων σόου της Ρούλας Κορομηλά. Ακολούθησε η εξάμηνη θητεία μου σε ιταλικό πανεπιστήμιο (Εράσμους) για να δέσει το γλυκό. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω χάσει κάπως την επαφή μου αλλά η χθεσινή κατάκτηση του Πασκοσμίου Κυπέλου είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σας τα πρήξω με τα δέκα αγαπημένα μου ιταλικά τραγούδια. Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

1. Io che amo solo te. TO τραγούδι από την αρχαία κασέτα του μπαμπά. Mεγάλη επιτυχία του Σέρτζιο Εντρίγκο. Αρχιζε έτσι: «Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν τα πάντα, όλο το καλό, όλο το κακό του κόσμου. Εγώ είχα μόνο εσένα, και δεν θα σε χάσω, δεν θα σε αφήσω για να γυρέψω νέες περιπέτειες / Υπάρχουν άνθωποι που αγαπάνε χίλια πράγματα και που χάνονται στους δρόμους του κόσμου. Εγώ που αγαπάω μόνο εσένα, δεν θα σταματήσω και θα σου χαρίσω ό,τι απομένει από τα νιάτα μου». Τελικά το έγραψα σχεδόν όλο...
2. Senza fine. Του Γκρανανιέλο Βανόνι. Από τις τελευταίες ανακαλύψεις, αν και παλιό. Ακουγόταν σε μία πολύ όμορφη σκηνή της ταινίας «Η ζωή χωρίς εμένα» της Ιζαμπέλ Κοιξέ με την Σάρα Πόλει και τον Μαρκ Ρούφαλο. Τέλειο!
3. Storie di tutti giorni. Του Ρικάρντο Φόλι. Καθαρά συναισθηματική επιλογή. Ηταν το αγαπημένο μου από την πρώτη κασέτα που μου είχε στείλει ο Μάρκο, ο pen pal.
4. Che cosa c’e. Του Τζίνο Πάολι. Το πρωτοάκουσα στο Ντομένικα Ιν. Το έχει ερμηνεύσει και η Ορνέλα Βανόνι. «Τι να υπάρχει; Υπάρχει μόνο ότι είμαι ερωτευμένος με σένα, ότι δεν με νοιάζει τίποτα από τον υπόλοιπο κόσμο, τον υπόλοιπο κόσμο που δεν είσαι εσύ».
5. Caro amico ti scrivo. Του Λούτσιο Ντάλα. Tο ξέρουμε από από τον Διονύση Σαββόπουλο.
6. Questo piccolo grande amore. Tου Κλαούντιο Μπαλιόνι. Κλασικό μελιστάλαχτο ιταλικό love song, από τα καλύτερα του είδους.
7. Αlmeno tu nel’ universo. Με τη Μια Μαρτίνι. Πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα του ιταλικού τραγουδιού που έφυγε από τη ζωή με μυστηριώδη τρόπο τον Μάιο του 1995. Δύσκολη ζωή, τεράστια ευαισθησία, σπουδαία γυναίκα. Αδελφή της Λορεάνα Μπερτέ, πρώην συζύγου του Σουηδού τενίστα Μπιον Μπγιόρκ. Είχε εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Γιουροβίζιον με το Gli uomini non cambiano, αν θυμάμαι καλά.
8. Ε penso a te. Από τις πρώτες επιτυχίες της Μίνα. Στα αγγλικά το ακούσαμε από την Τανίτα Τικαράμ.
9. Αdesso tu. Του Ερος Ραματσότι. Αυτοβιογραφικό (;) τραγούδι του Ραματσότι, πριν γίνει αυτός που έγινε. Το παιδί που αφήνει πίσω του τις φτωχογειτονιές των προαστίων για να γίνει κάποιος.
10. Vattene amore. Toυ Αμεντέο Μινγκι. Με τον ίδιο και την Μιέτα. Τρίτο στο Σανρέμο του 1990. Δεν ακούστηκε καθόλου στην Ελλάδα.

8 Comments:

At 7:22 AM, Blogger enteka said...

πολύ καλό!
νομίζω ο πετρίδης θα παίζει ιταλικά όλη τη βδομάδα στην εκπομπή του - είχε πει πριν μέρες ότι όποιος και να κερδίσει θα βάζει τραγούδια της νικήτριας χώρας.
αν έχεις σε cd ή mp3 κάποια απ' τα τραγούδια που έγραψες μπορώ να σε βοηθήσω να τα ανεβάσεις, στείλε μέιλ
καλή βδομάδα :)

 
At 8:38 AM, Blogger urbane71 said...

Είσαι πολύ καλός enteka μόνο που έχει βγει off το drive του pc. Αλλά την ερώτηση δεν την γλιτώνεις :) Αν τα κατεβάσω από άλλο υπολογιστή μπορώ να τα στείλω (με mail?) στο δικό μου και να τα ανεβάσω στο blog? Αν γίνεται, θα σου στείλω mail για πρώτες βοήθειες.
Και κάτι τελευταίο: τι ώρα είναι η εκπομπή του Πετρίδη;

 
At 11:47 AM, Blogger cobden said...

Με πιάνεις αδιάβαστο, urbane!Η αδυναμία μου είναι η γαλλική μουσική και δυστυχως δεν έχω εντρυφησει στην ιταλική!Αν και πολλά ιταλικά τραγούδια δεκαετιών 50 και 60 , έχουν διασκευαστει στα γαλλικα και τούμπαλιν, οπότε μέσω αυτής της οδού κάτι έχω μάθει...Το La Bambola είναι τέλειο!Ποιά το τραγουδάει??

 
At 2:31 PM, Blogger Ιφιμέδεια said...

Urbane71,
πολύ μ'αρέσει και αυτό το ποστ σου!

Όταν έκανα ιταλικά, ήταν το καλύτερό μου όταν μας έκαναν ιταλικά τραγούδια -όπως το questo piccolo grande amore! Απίστευτο κι όμως αληθινό, έμαθα ιταλικά για να καταλαβαίνω τους στίχους της ιταλικής όπερας (=αδιόρθωτο ψώνιο!)

 
At 1:24 AM, Blogger urbane71 said...

cobden, με πιάνεις αδιάβαστο για την ερμηνεύτρια του bambola - στο google δεν βρήκα τίποτα, μόνο μία αντίστοιχη επιτυχία ιταλικού χιπ χοπ συγκροτήματος. Και για την κασέτα του πατέρα μου δεν έχω πολλές ελπίδες.

Ιφιμέδεια, μία χαρά μου ακούγεται η όπερα σαν λόγος για να μάθεις ιταλικά. Καλύτερη, τουλάχιστον, από την Λάουρα Παουζίνι :)
Σ' ευχαριστώ, γενικά, είσαι πολύ καλή!

 
At 10:16 AM, Blogger enteka said...

(γίνεται αυτό που λες, αν έχεις λογαριασμό mail με μεγάλη χωρητικότητα.)

:)

 
At 12:39 AM, Blogger iPol said...

-Το "La Bambola" το λέει η αισθησιακή Patty Pravo.
-O Πετρίδης, 30+ χρόνια τώρα, είναι στο ΝΕΤ στις 4. Περισσότερες πληροφορίες: apotis4stis5.blogspot.com
-To "Senza fine" το έχει γράψει ο μοναδικός Gino Paoli και το ερμηνεύει η Ornella Vanoni (πρώην του και μια από τις μεγαλύτερες Κυρίες του ιταλικού τραγουδιού)
-H καημένη η Mia Martiniείχε κερδίσει το Φεστιβάλ του San Remo με το "Gli uomini non canbiano", νομίζω το '92. Παλιά, αλλά τώρα πια ούτε που παίρνουν μέρος οι ιταλοί, στο Φεστιβάλ της Eurovision έστελναν το τραγούδι που κέρδιζε το Φεστιβάλ του San Remo. Εξ ου και είχε τραγουδήσει εκεί και το "Volare" o Domenico Modugno, για παράδειγμα.
-Ο Amedeo Minghi είναι γνωστός στην Ελλάδα περισσότερο με το "Vita Mia"

Πολύ ωραίο το post σου!

 
At 5:47 PM, Anonymous Anonymous said...

urbane71.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading urbane71.blogspot.com every day.
cash advance ontario
canadian payday loans

 

Post a Comment

<< Home