Tuesday, December 19, 2006

O ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Σήμερα έχουμε 19 Δεκεμβρίου. Που σημαίνει ότι σε 13 βράδια από σήμερα θα είναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Γενικά η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μία πολύ όμορφη ημέρα, η τελευταία του χρόνου, με τις σωστές αναλογίες χαράς και λύπης, ή καλύτερα γλυκιάς μελαγχολίας. Χαρά γιατί (τι στο διάολο!) την επόμενη χρονιά θα κάνεις όσα δεν έκανες και ελεγχόμενης λύπης για όλους τους προφανείς λόγους (ματαιώσεις, μεγαλώνουμε, μπλα, μλπα). Ετσι ήταν πάντα, συν την τρεχάλα για τα δώρα της τελευταίας στιγμής. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί κι ένας νέος πονοκέφαλος που συνοψίζεται στην φοβερή (κυριολεκτικά) και τρομερή (κυριολεκτικά, επίσης) ερώτηση: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ???
Η ερώτηση γίνεται συνήθως στο χαλαρό κι έχει αγαθές προθέσεις. Η αδυναμία όμως να δώσεις μία ικανοποιητική και αξιοπρεπή απάντηση, πέρα από γενικότητες (π.χ. ο Γιώργος/Μάκης/Σάκης λέει να κάνει κάτι σπίτι του, δεν είναι σίγουρο όμως, εσείς?), είναι μία βραδυφλεγής, εσωτερική, βόμβα, που μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχτιζες με κόπο τις ημέρες των εορτών. Οσες φορές βρέθηκα σε ανάλογη θέση, έκανα φιλότιμες προσπάθειες να υποτιμήσω την αξία της ημέρας και τους δήθεν συμβολισμούς της. Τελικά, πάντα στο τέλος, βρισκόταν σανίδα σωτηρίας, που αποδεικνύοταν, συνήθως, χειρότερη κι από το πιο δυσοίνωνο σενάριο (μόνος στο σπίτι). Anyway, το απόσταγμα εμπειρίας λέει πως το καλύτερο είναι να σκεφθείς τι πραγματικά θέλεις. Και σε περίπτωση που είσαι πραγματικά μόνος (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) ή διαβλέπεις ότι οι τυχόν προτάσεις δεν σου πηγαίνουν, καλύτερα να το «γιορτάσεις» «μόνος στο σπίτι» με σούπερ φαγητό, ονειρικά γλυκά, καταπληκτική μουσική και αγαπημένα dvd. Δεν το έχω κάνει αλλά θα το προτιμούσα από κάτι πάρτυ της συμφοράς σε μπαρ της συμφοράς ύστερα από μπολτιλιάρισμα δύο ωρών στην Κηφισίας.

7 Comments:

At 4:14 AM, Blogger enteka said...

δεν έχω μείνει ποτέ μόνος παραμονή πρωτοχρονιάς και τώρα που το είπες μου ακούστηκε πολύ ελκυστικό.
(για του χρόνου ίσως).
αν δες να δεις τι θα κάνω φέτος, ορίστε: http://www.drownedmadonna.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16541

και κάτι άσχετο, έχεις ακούσει ένα τραγούδι του Σαββόπουλου που λέγεται "Πρωτοχρονιές του Ραδιοφώνου"; Μακάρι να το είχα πρόχειρο να το ανέβαζα, το βρίσκω συγκλονιστικά συγκινητικό.

Να οι στίχοι:

Πρωτοχρονιές σε χρόνους άλλους,
Πρωτοχρονιές με τους μεγάλους
μικρός εσύ μικρός κι ο χρόνος, αλλάζατε κι οι δυο συγχρόνως...

Λίγο μετά στα δεκαεφτά, με τους γονιούς σου ήσουν πάλι
μα αισθανόσουν ήδη απών, σε συντροφιά συμμαθητών
το σπίτι σου έχανε εξουσία,
κι ο χρόνος την κρυφή του ουσία

Ύστερα γιόρταζες με φίλους,
σ’ ένα δωμάτιο καπνού
το θαύμα πάλι ήταν αλλού,
στις παιδικές Πρωτοχρονιές σου
στο χρόνο που άλλαζε μαζί σου, πριν μεγαλώσει η αντίστασή σου

Τώρα τι κλαις και τι γκρινιάζεις, Πρωτοχρονιά είναι και γιορτάζεις
την λίγη πίστη του ενηλίκου, στην παιδική ανατολή του

Πρωτοχρονιές, γιορτές του χρόνου, Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου
πώς θα τις γιόρταζες εσύ,
τώρα που έχεις το κλειδί ;

Μικρό κλειδί και σ’ οδηγάει,
σ’ ένα παράσπιτο στο πλάι
σ’ ένα μικρό - μικρό πλανήτη, πλάι στο μεγάλο άδειο σπίτι

Πάει ο καιρός που οι δικοί σας, σκηνοθετούσαν την γιορτή σας

και είσ’ εσύ που πρέπει τώρα, να υψώσεις της γιορτής τα δώρα

Ποιος θα νοιαστεί και ποιος θα παίξει,
Χρονοποιός ας είναι η λέξη
γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα, κι εμείς τους δίνουμε ένα σχήμα

 
At 5:40 AM, Blogger urbane71 said...

Y-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ, είναι δυνατόν να μην το έχω ακούσει ποτέ??!! Θα το σκάσω από τη δουλειά και θα τρέξω στο πρώτο Μετρόπολις :)

 
At 6:08 AM, Blogger enteka said...

[είναι από τον μέτριο, κατά τη γνώμη μου, ΧΡΟΝΟΠΟΙΟ (2000). Μ' αυτό το διαμάντι όμως τελειώνει ο δίσκος και όλα συγχωρούνται.

Υπάρχει επίσης σε ακόμα καλύτερη εκτέλεση στο "Σαββοραμα" DVD & CD από τη ζωντανή του εμφάνιση στο Μέγαρο. Στο DVD, οπτικοποιημένο, είναι ακόμη πιο συγκινητικό, καθώς σ' ένα βίντεο wall παίζουν κινούμενα σχέδια τόσο συμβολικά και αισθητικά υπέροχα που κλαίω κάθε φορά που το βλέπω.

:)

 
At 2:59 AM, Blogger An-Lu said...

Τρόμος...δε λές τίποτα αγαπητέ συμμαθητά! ;-)

 
At 8:56 AM, Blogger urbane71 said...

enteka, πάντα έψαχνα ένα ικανοποιητικό σαββοπουλικό best χωρίς σπουδαία αποτελέσματα (ίσως γιατί είμαι πεποισμένος ότι τα λαιβ είναι κατώτερα των ηχογραφήσεων σε στούντιο, οπότε και τα απέφευγα), το «Σαββόραμα» τώρα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, σ' ευχαριστώ :)

an-lu, σου εύχομαι φέτος να περάσεις μία καταπληκτική Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως πραγματικά την θέλεις - άρχισε τη δουλειά από σήμερα
:)

 
At 3:51 PM, Anonymous Anonymous said...

Επειδή τα δυο τελευταία χρόνια το εφαρμόζω παραμονή πρωτοχρονιάς και μάλιστα κλείνω και τα τηλέφωνα για να μην διαβάσω τις ίδιες χιλιοδιατυπωμένες ευχές έχω να σου πω ότι χίλιες φορές μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας κι απελπισία του μπαρ παρά μόνος έξω απ' αυτή τη γιορτή...

 
At 6:20 AM, Blogger urbane71 said...

@ Non Private Life: κατά βάθος μόνοι μας βγάζουμε τα ματάκια μας, ε?

 

Post a Comment

<< Home